Inwoners van Dead Fox Junction

Hieronder staat de lijst met inwoners van Dead Fox Junction.

Bekijk hier de wijzigingen van de afgelopen 14 dagen

Het evenement zit vol, mocht je toch nog willen inschrijven en een personage willen maken dan vind je meer informatie op de pagina over personage creatie.

De inwoners

Alexander Schrijfer

Alexander Schrijfer

Familie: Ouders en een broer in een andere stad.

Beroep: Drukkerij hulp

Bekende achtergrond: Alexander is zo'n 8 jaar geleden in Dead Fox Junction aangekomen en heeft openlijk naar werk gezocht. Hij vertelde ervaring te hebben met werk in een drukkerij en is doorverwezen naar Johannes Groot, de journalist van Dead Fox Junction. Daar heeft Alexander een baantje in de drukkerij aangeboden gekregen en sindsdien werkt hij daar tevreden met de kleine lettertjes en de grote machine.

Alexander komt wanneer hij tijd heeft gezellig doen in de bar en legt heel af en toe ook een kaartje.

Gespeeld door: Matthijs Kooijman

Aretja Litvin

Familie: -

Beroep: Wasvrouw

Bekende achtergrond: Arjeta Litvin bestiert de wasserette. Ze lijkt naar Dead Fox Junction te zijn gekomen vanuit een Oost-Europees land, waarschijnlijk op zoek naar gouden bergen, zoals zovelen.

Het is moeilijk om gesprekken met Arjeta aan te knopen omdat ze het Nederlands maar mondjesmaat beheerst. Ze lijkt het redelijk te verstaan, maar reageert vaak alleen met ja of nee.

Arjeta lijkt altijd met een mand te sjouwen en is vaak een beetje bozig. Ze is een soort behang in Dead Fox Junction en lijkt het allemaal wel prima te vinden zo.

Gespeeld door: Karijn van der Heij

Ashley "Ash" Macparland

Familie: neef van de burgervader

Beroep: Deputy

Bekende achtergrond: Een Pinkerton die al een paar jaar aan de slag is als deputy, aangesteld door de burgemeester. Wordt het liefst aangesproken bij zijn bijnaam "Ash" en stelt zich altijd als dusdanig voor. Zeer betrokken met het dorpsleven en altijd in voor een praatje. Hij acht zich het vriendelijke gezicht van het gezag en is veel in het dorp te zien. Via Ash komt men al snel bij Harry, die hij altijd weet te vinden.

In zijn vrije tijd bokst hij en heeft al een paar keer zonder succes een toernooi proberen op te zetten.

Gespeeld door: Raymon Rodenburg

Barend Vlek

Barend Vlek

Familie: Vader: Karel Vlek (overleden), Moeder: Sarah Vlek, Broer: Karel jr. Vlek, Zusters: Carla, Jo en Keesje Vlek (alle overleden)

Beroep: Kwakzalver

Bekende achtergrond: Na veel omzwervingen belande Barend 8 jaar geleden in Dead Fox Junction. Berooid en niets opgeschoten.

Barend staat bekend als een behulpzame man en probeert de bewoners waar het kan te helpen. Zijn grote droom is net als zijn vader een apotheek te hebben. Hij is daarom behoorlijk spaarzaam en probeert op allerlei manieren geld te verdienen. Met name door het verkopen van zijn geneesmiddelen.

Gespeeld door: Marc Doller

Ben Smith

Ben Smith

Familie: Smith

Beroep: Barhulp

Bekende achtergrond: Zo’n vijf jaar geleden zijn de twee neven, Peter en Ben Smit, naar Dead Fox Junction gekomen. Ben is de dromer van de twee en het is duidelijk dat hij zijn neef hard nodig heeft voor een dosis realiteit. Ben is erg sociaal en gelooft in het goede van iedereen, maar dit houdt hem niet tegen om gemoedelijk de spot te drijven met alle typetjes van Dead Fox. Je geheimen zijn niet veilig bij Ben, en hij is notoir slecht in poker.

Op het eerste gezicht leken de neven seizoensarbeiders te zijn. Maar nadat ze in dienst van praktisch de halve stad geweest waren, en nog steeds niet vertrokken, bleek dat ze zouden blijven. Een aantal jaar geleden is een grote heisa ontstaan toen bekend werd dat de dominee David Poort afgeperst was door de twee neven. Ze hebben hem geld afhandig gemaakt om geheim te houden dat hij zijn vrouw sloeg. Toen andere inwoners lucht kregen van deze informatie is de chantage opgehouden. Het is nooit tot een rechtszaak gekomen (men zegt dat dit de keuze van dominee Poort was). De informatie is inmiddels tot een herinnering vergaan toen de nieuwigheid van de roddel vergaan was. Vanaf dat moment wist iedereen waarvoor ze deze jongens konden inhuren; ongeschoolde arbeid of iets minder koosjer.

Al ongeveer twee jaar werken de neven bij de Saloon. Hoewel ze niet het beste barpersoneel zijn, lijken ze wel hart voor de zaak te hebben.

Gespeeld door: Erik (Verik) Visser

Berend 'De Beer' Varkenspoot

Familie: Boudewijn, vader - overleden aan een ziekte. Bertha, moeder - overleden in kraambed.

Beroep: Slager

Bekende achtergrond: Berend werd 35 jaar geleden in een hete, droge zomer geboren in Dead Fox Junction als zoon van Boudewijn en Bertha Varkenspoot. Helaas was het geen makkelijke bevalling en enkele uren na de bevalling stierf Berends moeder.

Berend werd met straffe hand opgevoed door zijn vader die schoolmeester was. Meester Varkenspoot gaf les aan enkele kinderen uit het dorpje in zijn achterkamer.

Berend vond het leuk om over straat te zwerven en toe te kijken bij de diverse ambachten in het dorp. Ook vond hij het reuze spannend om rond te hangen bij de mijn. Hier moest hij echter altijd goed op zijn hoede zijn. De mijnwerkers hielden niet van kleine kinderen die rondhingen.

Toen Berend 12 jaar was werd zijn vader ernstig ziek. Berend ging in de leer bij de slager en begon als slagershulpje in de slagerij van Cornelis Jongejan, beter bekend als Slager Cor. Berend, die op zijn jongen leeftijd er toch al uit zag als knul van 15 of 16 jaar, vond het machtig mooi en werkte hard.

Op 15-jarige leeftijd stierf de vader van Berend. Berend werd toen opgevangen door Slager Cor en trok bij hem en zijn vrouw in. Enkele jaren later hield Slager Cor het voor gezien in Dead Fox Junction. Hij zette zijn slagerij te koop en wilde weg uit het kleine dorp. Berend zijn zekerheden leken voor de 2e keer onder zijn voeten vandaan geslagen te worden.

Berend, inmiddels een grote sterke vent van 20 jaar, besloot om een poging te wagen de slagerij in handen te krijgen. Hij ging in gesprek met Meneer Brandtz, de eigenaar van de mijn en tevens bankier van het dorpje, om een lening te krijgen om de slagerij van Cornelis over te kopen. Aldus geschiedde en plotseling was Berend van slagershulp gepromoveerd tot slager en eigenaar van de winkel. De naam op de winkel werd mooi veranderd in Slagerij Varkenspoot en Berend werkte hard om zo snel mogelijk zijn lening af te betalen. Na 10 jaar was dit eindelijk gelukt en had Berend en goedlopende zaak waar hij de trotse eigenaar van was en die ook helemaal van hem was.

Gespeeld door: Bas A.

David Poort

Familie: Gelukkig getrouwd met Tirza Poort. Ouders overleden aan de konijnenkoorts (zij kozen er zelf voor om het dorp te beschermen tegen besmetting door de wildernis en hun eigen dood op te zoeken; een moreel voorbeeld voor David zelf).

Beroep: Dominee

Bekende achtergrond: David Poort is de groot-neuzige, gereformeerde dominee van Dead Fox Junction. Hij beschouwt het als zijn plicht om de gemeenschap bij elkaar te houden. Vanzelfsprekend komt de grootste bedreiging van de samenleving van Dead Fox Junction van binnenuit!

David is opgegroeid in Dead Fox Junction. Een stijle calvinist van de oude stempel. Hij heeft het dorp slechts verlaten voor een studie theologie; waarmee zijn toekomst - dominee in het dorp van zijn geboorte - vast lag (althans in de ogen van zijn vader; David heeft zich echter nooit echt verzet tegen zijn kennelijk onwrikbare lot). Hij kent Tirza, zijn echtgenote, al zo lang als hij zich kan herinneren. Op het moment dat hij terug kwam van zijn studie en moest trouwen, was zij de enige geschikte kandidate in het dorp (qua leeftijd en reputatie).

Hij heeft een hekel aan mensen die te veel op zich zelf gericht zijn. Als mens maak je deel uit van een gemeenschap; je bent wie je bent door je relaties met je omgeving. Doorgeschoten individualisme is zijn grootste vijand. Hij ziet zichzelf als het hoogste morele gezag van het dorp.

Gespeeld door: Roelof T.

Weduwe Betty Tadema

Familie: vader: Gerrit Thomassen, schoolmeester (overleden), moeder: onbekend, wijle echtgenoot: Otto Tadema, meubelmaker (overleden)

Beroep: Lerares

Bekende achtergrond: Elisabeth Thomassen kwam op haar 5de samen met haar vader in Dead Fox Junction aan. Gerrit Thomassen was gevraagd als schoolmeester naar het dorp te komen en al snel stond er een houten schooltje overeind. Meester Thomassen was streng, zeker tegen zijn dochter, maar Betty haalde liever kattenkwaad uit met de kwajongens van het dorp. Toen ze ouder werd en meer huishoudelijke verantwoordelijkheden kreeg, was ze, hoewel het huis redelijk op orde was, nog steeds vaker op straat te vinden dan thuis. Dit alles sloeg om toen haar vader ernstig ziek werd. Ze werd uitgehuwelijkt aan meubelmaker Otto Tadema, trouwde overhaast en een paar dagen later stierf haar vader. Tadema was 25 jaar ouder en met dit huwelijk leek Gerrit eindelijk gewonnen te hebben; Betty was stil, deed al haar huishoudelijke plichten en ging les geven. Ze was nog even vriendelijk als altijd, maar niet meer vrolijk, kwam alleen buiten als het nodig was en ging gekleed in sobere kleren. Een paar jaar later kreeg ze nog een klap te verwerken; Otto Tadema stief plots toen een zware kist door een rotte plank heen brak en op zijn hoofd terecht kwam.

Ondertussen is Betty 24 en al weer drie jaar weduwe. De afgelopen jaren lijken haar goed gedaan te hebben. Dankzij haar harde werken, en een aantal donaties, is de school in betere staat dan ooit. Zelf loopt ze er altijd netjes bij en haar vrolijke lach is ook weer te zien op haar gezicht. Ze is een deugdelijke schooljuf, altijd vriendelijk en beleeft, maar ze staat op haar eigen benen en kan net zo streng als haar vader kijken. Het idee van hertrouwen wimpelt ze vooralsnog weg, maar ook Betty weet dat een vrouw van haar leeftijd niet alleen hoort te zijn.

Gespeeld door: Nicky H

Emma Groot

Emma Groot

Familie: Getrouwd met Johannes Groot. Woont al haar hele leven in Dead Fox Junction. Dochter van Jan en Frieda Horst, allebei overleden aan de Spaanse griep.

Beroep: Bareigenaar

Bekende achtergrond: Emma Groot is al jaren de eigenaresse van de saloon in Dead Fox Junction. In de saloon geldt maar één regel: de enige die geweld mag gebruiken is Emma. Als gasten toch hun bek of hun holster opentrekken, worden zij dan ook door Emma zelf naar buiten begeleid. Emma is niet onvriendelijk maar de bevolking van Dead Fox Junction heeft liever geen ruzie met haar. En niet alleen omdat haar saloon de enige plek in de wijde omtrek is waar altijd alcohol te krijgen is. Mensen die Emma kennen, zeggen dat ze een stille is. Ze is niet op haar mond gevallen, en heeft geen moeite om iemand tegen te spreken, maar over zichzelf praat ze eigenlijk nooit. Ze is erg goed in het gesprek afwenden naar anderen toe of naar het weer en de actualiteiten. Ze is altijd op de hoogte van wat er in Dead Fox Junction gebeurt, maar niemand kent haar echt.

Gespeeld door: Ellen van Vugt

Evaline Piekfijn

Familie: In Dead Fox heeft Evaline geen familie. Wie de afgelopen 15 jaar buiten Dead Fox is geweest, weet wel dat er in bijna elke stad en elk wat groter dorp een filiaal van Piekfijn's Magazijn zit. Deze filialen worden overwegend beheerd door broers, zussen, neefjes, nichten, ooms en tantes van Evaline, maar Evaline heeft het eigenlijk nooit over ze. Het enige familielid dat ze zelf ooit noemt is haar moeder, een taaie oudere vrouw waar Evaline duidelijk veel om geeft.

Beroep: Kruidenier

Bekende achtergrond: Jaren geleden is Evaline met een ploegje werklui en een aantal karren met bouwmateriaal, inventaris en gereedschap aangekomen, en na een paar weken was daar alleen nog maar Evaline en haar winkel. Evaline is een echte handelaar, en verkoopt eigenlijk alles wat anderen niet kunnen leveren. Evaline trekt veel op met andere zelfstandige vrouwen, en is erg praktisch ingesteld. Ze wil ook altijd weten hoe dingen werken, en als ze niet aan het werk is kan je haar meestal wel ergens vinden met een boek, veelal met titels als ‘een praktische gids tot…’.

Gespeeld door: Annelies van V.

Gerard Oudenbergen

Gerard Oudebergen

Familie: Hedwig Oudebergen

Beroep: Mijnwerker

Bekende achtergrond: Gerard is zo'n typische verschijning in de Saloon die men past mist wanneer hij er niet is. Door velen word hij gezien als de wat simpele maar zorgzame, oudere broer van slimme Hedwig Oudenbergen, wiens moeder bij haar geboorte kwam te overlijden en wiens vader, Pastoor Willibrord Oudenbergen jaren geleden bij een brand in zijn kerk het leven liet. Sindsdien werkt hij in de goudmijn van [naam personage Boudewijn volgt nog]. Zwaar werk en nauwelijks winstgevend eist het zijn tol van Gerard zijn gezondheid. Hij spoelt graag het stof van de mijn weg in de Saloon tijdens het leggen van een kaartje met zijn eeuwige pikhouweel naast zijn zijde. Tot vermaak van de Saloon 'dames', heeft hij zo zijn eigen ideeën als het gaat om de rol van de vrouw in de gemeenschap.

Is mijn lieve zus, Hedwig, niet het levende bewijs dat vrouwen veel meer in hun mars kunnen hebben? - Gerard

(Wie van de dames komt met een tegen argument? En wie van de heren? ;) )

Gerard is geen kerkganger en wanneer men er naar vraagt haalt hij doorgaans zijn schouders op "ja, ja.. als ik die goud ader vindt is het niet door mijn harde werken, maar de goedheid van de Heer. En tot die tijd huist de Duvel zeker in de mijn. Onzin!"

Voorts ziet Gerard niet al te best in de verte.

Gespeeld door: Valentijn Joustra

<naam personage>

Hans-Jan "Professor" Brugmans

Familie: geen

Beroep: Professor naar eigen zeggen, voor anderen de dorspgek

Bekende achtergrond: Voor de jongere bewoners is hij er altijd al geweest. De ouderen weten nog wel dat Hans-Jan Brugmans 20 jaar geleden naar het dorp kwam om het grondwater te onderzoeken. Toen was hij nog geen professor, althans zo noemde hij zich zelf nog niet. Hij was toen waarschijnlijk nog student. Jong en eigenwijs, soms vervelend, maar soms ook wel lief. Om de één of andere reden is hij nooit terug gekeerd naar de grote stad en de universiteit.

In de loop der jaren werd de student professor. Hoe kan een student professor worden zonder ooit de universiteit te bezoeken? Daar denken de dorpsbewoners niet zo over na. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij echt professor is, maar toch noemt iedereen hem maar zo. Wel zo makkelijk.

Hoewel de professor beweert grote uitvindingen op zijn naam te hebben staan, is hij vrijwel nutteloos. Hij leeft van diverse kleine klusje die hij uitvoert op de boerderijen en in de saloon, en soms van wat mensen hem toestoppen.

Hij drinkt flink als hij geld heeft (komt zelden voor), of als iemand hem iets aanbiedt (komt ook niet zo vaak voor). Met andere woorden; meestal is de professor nuchter.

Gespeeld door: Coen de Moor

Harold Quadflieg

Familie: -

Beroep: Dokter

Bekende achtergrond: Harold is als dokter naar Dead Fox Junction gekomen met slechts een dokterstas en medische encyclopedie als gezelschap. Ook toen al gedroeg hij zich asociaal en afstandelijk.

Harold doet niet aan patiëntenzorg, toont nauwelijks bekommering voor de zieken; werkt enkel en alleen met geneesmiddelen en verband. Nazorg en aardige woorden zijn voor de zuster weggelegd.

Harold is gesetteld in zijn rol als onwelwillende, asociale en onvriendelijke dokter. Hij geneest mensen, maar meer moeten ze niet verwachten. 's Nachts drinkt hij, dikwijls alleen, in de saloon. Mensen die zich bij hem voegen kunnen een scheldtirade verwachten, al dan niet tegen hen gericht.

Gespeeld door: Jan van Doren

Sheriff Callahan

"Lucky" Harry Callahan

Familie: vader: Sean Callahan, Iers landheer (overleden); moeder (overleden); 5 broers en zussen in Ierland (2 overleden, 3 aannemelijk nog levend); oom en tante: hoteleigenaren (aannemelijk nog in Mississippi); neef: Patrick (overleden)

Echtgenote: Isabel Wynona Mandemaeker

Beroep: Sheriff

Bekende achtergrond: Twaalf jaar geleden kwam Harry als arme drifter naar Dead Fox Junction. Terwijl hij probeerde in de saloon om niet op te vallen op zijn eerste dag, liep er een bandiet binnen, zag de ster op de borst van de toenmalige sheriff en schoot hem meteen dood. Tot de verbazing van iedereen was de drifter de eerste die reageerde; Harry schoot de bandiet neer. Hij leek zelfs ervaren te zijn.

De dorpelingen juichten Harry toe, haalden hem over om hun nieuwe sheriff te worden en hielden zelfs een spontane verkiezing om het lekker legaal te maken. Na twaalf jaar als hun sheriff beschouwen ze hem als efficiënt, mensonvriendelijk en een workaholic… maar goed in wat hij doet.

De enige persoon tegen wie hij beslist niet kortaf is, is zijn echtgenote Isabel Mandemaeker. Toen Isabel twee jaar geleden ineens de huwbare leeftijd bereikte, dook Sheriff Callahan opeens snel in onderhandelingen met haar vader, de trapper Willem Mandenmaeker. Ondanks het feit dat de sheriff, toen 40 jaar, ongeveer twee keer zo oud was als Isabel, ging het huwelijk snel door. Harry blijkt toegewijd te zijn aan een zelfverzonnen queeste om het haar zoveel mogelijk naar de zin te maken.

Sheriff Callahan is sowieso niet spraakzaam, vooral niet over zichzelf. Toch heeft men kunnen uitpuzzelen dat hij in Ierland geboren was en als een jongen naar Mississippi emigreerde, waar hij woonde met een oom en tante die daar een hotel hadden. Harry en bankier Thijs Brandtz blijken de enige bewoners van Dead Fox Junction te zijn die in de burgeroorlog hebben gevochten.

Sheriff Callahan leest en schrijft ietwat makkelijker dan de gemiddelde cowboy, en hij draagt elke dag dezelfde riem gesp en een mes met een geithoorn voor een handvat. Zijn gezicht wordt zelfs harder dan normaal als men over Indianen gaat praten. Hij gaat weinig naar de kerk toe; hij blijkt vaak belangrijk sherifftaken op zondag ochtend te hebben.

Gespeeld door: Brian C.

Hedwig Oudebergen

Familie: Gerard Oudebergen

Beroep: Wetenschapper

Bekende achtergrond: - Hedwig Oudebergen mengt,schrijft,denkt,tekent,observeert en vraagt.. Zoveel mogelijk probeert ze te weten te komen over de wereld om haar heen en daarbij behoeft ze geen heilig boek als leidraad en geen onpraktisch geneuzel als een huwelijk. Bovendien heeft de gemiddelde inwoner van het dorp waar ze al sinds haar geboorte woont, zelden een interessant weerwoord wanneer ze het heeft over haar onderzoeken en wereldbeeld. Pragmatisch, recht door zee en soms zelfs zwartgallig en sarcastisch voert ze discussies met dorpsgenoten. Vaak in gezelschap van Isabel, haar beste vriendin en tegenpool. Of het dorp zit te wachten op de vragen van een vrouw en haar verklaringen…? Broer Gerard stimuleert haar in ieder geval ‘haar vrouwtje’ te staan, maar moet dit niet uit haarzelf komen?

Gespeeld door: Tjitske Helmich

Isabel Wynona Mandemaeker

Familie: Vader: Willem Mandemaeker, trapper.

Echtgenoot: Sheriff Callahan.

Bekende achtergrond:

Isabel Mandemaeker is geboren en getogen in Dead Fox Junction. Ondanks het gemis van haar overleden moeder, voedde haar vader Willem haar beschermend op tot een keurige jongedame. Eventuele interesse in zijn dochter smoorde Willem niet al te diplomatisch in de kiem. Wanneer haar vader op jacht was, vond Isabel een thuis bij de de familie Oudbergen. Al snel waren Hedwig en zij onafscheidelijk, wat tot op de dag van vandaag (ondanks hun verschillen) nog steeds zo is.

Recent is Isabel, tot veler verbazing, getrouwd met de veel oudere sheriff Callahan. Ondanks dat Isabel haar vuile was niet buiten hangt, is het duidelijk dat dit niet haar eigen keus was. Sinds haar huwelijk was er minimaal contact tussen Isabel en haar vader , maar langzamerhand lijkt hier verandering in te komen. Isabel is een lieftallige jongedame die zich bezighoudt met de activiteiten die een dame van haar klasse betamen. Hoewel ze vroeger erg gesloten was, is Isabel nu een markante verschijning. Het zij wat naïef, is ze vriendelijk tegen iedereen en heeft altijd tijd voor een praatje. Met haar stralende lach is ze een sprankelende aanwezigheid in Dead Fox Junction.

Gespeeld door: Amy L.

Jack Schoonwoud

Jack Schoonwoud

Familie: Roos en Peter Schoonwoud (overleden aan buikloop).

Beroep: Dagloner, voormalig cowboy

Bekende achtergrond: Jack heeft zijn hele leven in Dead Fox Junction geleefd en is de zoon van een dagloner. Vanaf zijn 14e werkte hij op de Buckeroo ranch samen met Johnny El Vaquero. De twee zijn goede vrienden geworden in de tijd dat ze op de ranch werkten.

Jack had in zijn ogen vooruitzicht op de positie van voorman, maar nadat de Buckeroo ranch afbrande heeft Jack geen vaste baan kunnen vinden. Hij werkt dus al enkele jaren als dagloner net als zijn vader.

Er is eigenlijk niemand die Jack nu nog goed kent behalve Johnny. Jack werkt hard en praat weinig. Het beetje geld dat hij weet te verdienen besteed hij meestal aan drank en af en toe aan de hoeren. De avonden brengt hij dan ook steevast in de saloon door, ook als hij geen geld heeft.

Hij slaapt waar de gelegenheid is, in een stal, een schuur of onder de hemel. Zijn geloof is een van de weinige dingen waar Jack nog wel zeker van is en hij mist dan ook geen enkele mis.

Gespeeld door: Sander Gerrits

Jakobus Wilhelm Everts

Jakobus Wilhelm Everts

Familie: Wie buiten Dead Fox Junction komt en daar langere tijd is geweest kan mogelijk weten dat de familie Everts al jaren een geslacht bekend om haar dokters is. Of Jacob familie is van die familie Everts is niet duidelijk, aangezien Jacob er niets over los laat.

Beroep: Barbier

Bekende achtergrond: Nu alweer zestien jaar geleden kwam Jakobus (34), die het liefst Jacob genoemd wordt, Dead Fox Junction binnen strompelen met een rafelig shirt en weinig geld. Het enige wat hij bij zich had waren scheer spullen en een certificaat van een leermeester. Hij heeft toen met wat moeite klanten gevonden en is toen bij mensen thuis gaan scheren. Met goed sparen en goede service heeft hij na een tijd een winkel weten te openen, waarna de belangrijkere klanten ook binnen kwamen lopen.

De jaren zijn goed geweest voor Jacob, en hij is daarbij een beetje uitgedijd. Hij is vrolijk en joviaal en toont volop interesse in zijn klanten. Iedereen kan bij hem een luisterend oor vinden, maar vooral Marc de postbode, wiens scheer beurten meestal extra lang duren omdat de twee eindeloos door blijven praten. Hij is open en aardig tegen bijna iedereen, en zit elke zondag braaf in de kerk. Als hij niet aan het werk is, zit hij meestal in de saloon te babbelen, al drinkt hij niet. Dan hangt er een bordje op zijn deur, en weten zijn spontane klanten hem wel te vinden. Hij knipt enkel mannen en dit is het enige waarin hij discrimineert. Hij zegt dat hij op die manier aan vrouwen zitten onzedelijk vind.

Gespeeld door: Ben Colijn

Johannes Groot

Johannes Groot

Familie: - Getrouwd met Emma Groot, de eigenaresse van Emma's Saloon

Beroep: Journalist

Bekende achtergrond: - Twaalf jaar geleden is Johannes vanuit de grote stad in het oosten naar Dead Fox Junction gekomen om daar zijn geluk als journalist te zoeken. Vrij snel na zijn aankomst in Dead Fox Junction is Johannes getrouwd met Emma en heeft hij een nieuwe krant opgericht.

Johannes Groot is dus de journalist van de DFJ Courant. De Krant van Wakker Dead Fox Junction.

Daarnaast kan Johannes ingehuurd worden door mensen die een toespraak geschreven willen hebben, maar daar zelf geen tijd voor hebben. Ondanks zijn wat opvliegende karakter is Johannes een vakman en staat hij voor zijn krant. De waarheid zal bekend worden!

Gespeeld door: Erwin van Leijenhorst

Johnny El Vaquero

Familie: Grootouders Mitch en Nadine, ouders Jos en Mirta. Allen overleden.

Beroep: Cowboy, dagloner

Bekende achtergrond: Mitch en Nadine zijn van buiten Dead Fox Junction gekomen en hebben de Buckaroo Ranch gebouwd. Daar kregen ze een zoon, Jos, die trouwde met een lokale dame, Mirta. Uit dat huwelijk werd Johnny geboren.

Johnny is opgegroeid op de ranch en werd als vanzelfsprekend cowboy. Hij was regelmatig op reis met vee, samen met cowboy Jack (Schoonwoud), zijn beste vriend.

Tot de noodlottige brand zo'n 5 jaar geleden. Toen ze terugkwamen van een reis vonden de vrienden de Buckaroo Ranch tot de grond toe afgebrand. Vermoedelijk een ongeluk. Alle inwoners zijn daarbij om het leven gekomen.

Dit betekende voor Johnny verlies van huis en inkomsten. Net als Jack heeft hij zich toen bezig gehouden met allerhande klusjes. Alles om aan geld te komen, wie weet is de ranch ooit te herbouwen.

Johnny is een beetje een outsider. Vroeger had hij nooit veel contact met de dorpelingen, nu moet hij wel maar het zit nog niet helemaal in hem.

Johnny is erg direct in zijn omgang. Als je zijn vertrouwen en respect hebt verdiend kan hij een trouwe vriend zijn, anders hoef je niets van hem te verwachten. Hij lijkt soms vrij achterdochtig.

Johnny is niet heel erg gelovig. Dat hij naar de mis gaat is vooral om onder de mensen te zijn, niet perse uit geloofsovertuiging.

Gespeeld door: Richard Noorlandt

Josefien van der Molen

Familie: Trudie van der Molen, moeder - overleden aan longontsteking. Twee broers in een andere stad.

Beroep: Bakker

Bekende achtergrond: Fien heeft maar twee jaar op school gezeten en kan dus weinig meer dan de letters herkennen en een beetje rekenen. Ze had plezier in leren en was een van de beste leerlingen van de klas. Ze had de droom om later te gaan studeren en wetenschapper of onderwijzeres te worden.

Toen haar moeder ziek werd moest Josefien thuisblijven om voor haar moeder te zorgen en te helpen in het huishouden. Haar broers mochten op school blijven en later zelfs verder studeren in de stad, iets waar ze al die tijd jaloers op is geweest.

Josefien komt voor zichzelf op en probeert alles wat ze doet ook goed te doen. Haar succesvolle zelf opgezette bakkerij is daar een bewijs van.

Gespeeld door: Yvonne K.

Laura van Oldeveldt

Familie: Tom van Oldeveldt (broer)

Beroep: Dame van de Nacht

Bekende achtergrond: Tom en Laura zijn jaren geleden naar Dead Fox Junction gekomen en hebben met het weinige geld dat ze hadden een klein huisje gekocht.

Laura zat zonder man en zonder beroep en viel daardoor op bij de hoerenmadam. Ook al vond ze het eigenlijk niets, Laura ging bij haar in dienst en in de leer. Ze zou haar steentje bijdragen om aan geld te komen.

Met de tijd lijkt haar beroep wel te wennen. Wat wel opvalt is dat ze de laatste 2 jaar toch meer contact zoekt met sommige andere vrouwen in het dorp. Ze is vooral vaak te vinden bij Sophia, de non.

De laatste tijd lijkt Laura steeds meer 'afwezig' te zijn, in gedachten.

Gespeeld door: Jolanda de Waal

<Marc Jensen>

Marc Jensen

Familie: Vader (vertrokken, woonplaats onbekend), Moeder (overleden). Verder geen familieleden.

Beroep: Postbode

Bekende achtergrond: Marc woont al zijn hele leven (33 jaar) in Dead Fox Junction. Nadat zijn vader toen Marc 12 was vertrok, bleef hij alleen achter met zijn moeder. Daar heeft hij bij gewoond tot zij 8 jaar geleden stierf.

Hij verdient zijn geld met het bezorgen van post, pakketten en andere zaken. Zo brengt hij ook de krant rond. Voor analfabete klanten schrijft en leest hij brieven voor.

Marc is vriendelijk, maar lijkt niet veel echte vrienden te hebben. Hij gaat vooral erg goed om met Jakob de barbier, maar ook met andere mannen van de stad. Marc lijkt vrouwen echter te haten. Dit gaat van beledigende opmerkingen (zoals post niet geven als de vrouw alleen thuis is) tot soms agressief gedrag. Hij zet ze graag onderaan de hiërarchische ladder.

Gespeeld door: Peter van der Sluijs

Merrit Stanford

Familie: -

Beroep: Kok

Bekende achtergrond: Merrit werkt al jaren in Dead Fox Junction als kok en algemeen manusje van alles in de Taverne. Hij is niet zo slim en niet zo handig, dus hij serveert zelden tenzij er niemand anders is, maar hij kookt prima. Hij heeft geen familie in Dead Fox Junction en van zijn verleden is alleen duidelijk dat hij zijn vak heeft geleerd in het leger.

Gespeeld door: Sander Burger

<naam personage>

Natalie Erve

Familie: Man (Johan, overleden), dochter (Els) en zoon (Rob) beiden vertrokken uit Dead Fox Junction

Beroep: boerin

Bekende achtergrond: Natalie woont al haar hele leven in Dead Fox Junction en trouwde op haar 17e met boer Johan Erve. Niet lang na het huwelijk kregen ze 2 kinderen kort achter elkaar: Els en Rob.

De familie werkte op de boerderij en ging regelmatig naar de markt om graan en groenten die ze zelf niet nodig hadden te verkopen.

Els en Rob hebben allebei op 16 jarige leeftijd (nu 8 jaar terug) Dead Fox Junction verlaten om in een grotere stad een opleiding-in-dienst te volgen. Natalie en Johan bleven op de boerderij werken en waren gelukkig samen. Tot Johan een slopende ziekte aan zijn darmen kreeg en daar langzaam maar zeker aan stierf (5 jaar geleden).

Natalie beheert de boerderij, in enigszins afgeslankte vorm, nu zelf en van het kleine vermogen dat ze met haar man had opgebouwd huurt ze zo nu en dan iemand in om haar te helpen met oogsten en zaaien. Ze doet echter een heleboel zelf want ze is een gezonde sterke vrouw.

Natalie komt zo nu en dan in de bar maar ze drinkt of gokt niet. In de bar zoekt ze weer een beetje de gezelligheid en het rumoer op dat ze mist nu ze alleen woont. Ook is ze op zondag in de kerk te vinden.

's Avonds loopt ze vaak samen met haar buurvrouw Regina van Dam naar huis.

De laatste tijd wordt ze steeds vaker gezien met lappen leer en naald en draad. En ze mompelt iets over een droom als avonturier.

Gespeeld door: Brenda Hellenthal

Peter Smit

Peter Smith

Familie: Ben Smit

Beroep: Saloonmedewerker

Bekende achtergrond: Zo’n vijf jaar geleden zijn de twee neven, Peter en Ben Smit, naar Dead Fox Junction gekomen. Peter is een halfbloed indiaan. Hij gedraagt zich echter niet als een gewelddadige roodhuid, en om zijn goedkope arbeidskracht kunnen weinig mensen klagen. Te meer omdat hij wel een christen is, hoewel hij er wel wat vreemde inboorlingachtig bijgeloof op nahoudt. Zijn etniciteit komt vooral naar boven als hij drinkt; de jongen kan slecht tegen ‘vuurwater’.

Op het eerste gezicht leken het seizoensarbeiders te zijn. Maar nadat ze in dienst van praktisch de halve stad geweest waren, en nog steeds niet vertrokken, bleek dat ze zouden blijven. Een aantal jaar geleden is een grote heisa ontstaan toen bekend werd dat de dominee David Poort afgeperst was door de twee neven. Ze hebben hem geld afhandig gemaakt om geheim te houden dat hij zijn vrouw sloeg. Toen andere inwoners lucht kregen van deze informatie is de chantage opgehouden. Het is nooit tot een rechtszaak gekomen (men zegt dat dit de keuze van dominee Poort was). De informatie is inmiddels tot een herinnering vergaan toen de nieuwigheid van de roddel vergaan was. Vanaf dat moment wist iedereen waarvoor ze deze jongens konden inhuren; ongeschoolde arbeid of iets minder koosjer.

Al ongeveer twee jaar werken de neven bij de Saloon. Hoewel ze niet het beste barpersoneel zijn lijken ze wel hart voor de zaak te hebben. Toch krijgen de vaste klanten wel het idee dat Peter zich niet helemaal op zijn plaats voelt, en uitkijkt naar nieuwe mogelijkheden.

Gespeeld door: Max H

Raymunda Lager

Familie: Vader onbekend. Moeder Annie Lager (overleden), voormalig schoonmaakster in de saloon.

Beroep: Schoonmaakster

Bekende achtergrond: Raymunda is al van kinds af aan vast meubilair van de saloon. Net als haar moeder vóór haar helpt Raymunda zo goed als ze kan met schoonmaken, opruimen, aanvegen, oppoetsen, sjouwen, luchten en stoffen. Ze is niet de snelste schoonmaker en ook niet de handigste, maar niemand heeft het tot dusver over zijn hart kunnen verkrijgen om haar op straat te zetten. Want hoewel Raymunda inmiddels een jaar of 30 oud moet zijn, is haar geestelijk vermogen waarschijnlijk blijven steken in haar jeugd.

Bovendien verdient Raymunda haar kost en inwoning terug met het enige echte talent dat ze lijkt te hebben: gokspelen. Gefascineerd door getallen en kaarten legt Raymunda 's avonds graag een spelletje voor de gasten van de saloon.

Gespeeld door: Olga Ponjee

Regina van Dam

Familie: geen

Beroep: -

Bekende achtergrond: Mevrouw van Dam is al antiek meubilair in Dead Fox Junction. Ze is erg vergeetachtig en waggelt vaak wat doelloos rond. Ze is echter wel vriendelijk en gaat elke week trouw naar de kerk. Ook is ze regelmatig met haar handwerkje "ergens" te vinden, bijv. bij de kruidenier of barbier voor de deur of in de saloon. Wanneer ze s'avonds laat nog doelloos rondloopt wordt ze vaak door haar buurvrouw, Natalie Erve, of een andere dorpeling thuis gebracht.

Gespeeld door: Cora Korsman

Ron Katz

Ron Katz

Familie: Onbekend

Beroep: Kleermaker

Bekende achtergrond: Het was zeker een bijzonder gezicht toen Ron voor het eerst 6 jaar geleden door de straten van DFJ trok. Een wagen die bijna uit elkaar valt van armoede getrokken door een rund met daarop een mager verwilderd persoon op de bok. Daarachter een kleine kudde van nog een paar runderen. Zijn eerste jaren was hij erg schuchter en voornamelijk buiten de stad te vinden in beheer van zijn kudde.

Dit veranderde na zijn ongeluk. Moeilijk te been kon hij niet meer voor zijn kudde zorgen. Toen verbaasde hij vriend en vijand door de naald en draad op te pakken en kleermaker te worden. Als kleermaker kwam ook een sociaal persoon naar voren die de mensen niet kende. Daarbij kwam ook een paar apparte gebruiken naar voren. Ron bid vaak en spreekt met veel devotie over god, maar is niet te vinden in de kerk. Daarnaast probeerd hij Berend en Willem te overtuigen over de rijnheid van vlees.

Gespeeld door: Patrick Weerdesteijn

Sarah Vossen

Familie: -

Beroep: Hoerenmadam

Bekende achtergrond: -Al weer een flink aantal jaren geleden kwam Sarah het dorp binnenwandelen. Ze zag er toen uit alsof ze een flinke reis achter de rug had: vermoeid en vermagerd. Door de toenmalige hoerenmadam, Mary, is ze in dienst genomen als een van de meisjes en later toen Mary overleed heeft ze haar positie overgenomen. Sarah kan fel reageren op wat zij onrecht vind, en zorgt er voor dat klanten weten waar de grenzen liggen. Ze heeft op dit moment maar één hoertje in dienst, en daarnaast is ze zelf ook deel van haar handelswaar. Verder heeft ze het niet op geloof; ze heeft geen God nodig om voor haar te zorgen, dat doet ze zelf wel. Deze mening steekt ze bepaald niet onder stoelen of banken.

Gespeeld door: Monique A.

Sean Emerson Woods

Familie: - Stephen Benedick Woods (vader), Lillian Woods (moeder), Jack Woods (broer), Charlene Woods (zus), allen elders woonachtig. Ashley 'Ash' Macparland (neef), deputy in Dead Fox Junction.

Beroep: Burgemeester

Bekende achtergrond: - De 32-jarige Sean Emerson Woods is twaalf jaar geleden Dead Fox Junction binnen komen lopen. Daarvoor woonde hij met zijn ouders en oudere broer in een ander dorpje, waar zijn vader de eigenaar van de saloon was. Op zijn zeventiende vertrok Sean om de wijde wereld in te gaan en uiteindelijk kwam hij dus in Dead Fox Junction terecht.

Het eerste jaar dreef hij vee over de landerijen en was hij een graag geziene gast in de saloon. Uiteindelijk kreeg hij daar ook een nieuwe baan als barman en wist hij zichzelf populair te maken. Toen hij 28 was stelde hij zichzelf kandidaat als burgemeester en werd uiteindelijk gekozen.

Als burgemeester is hij ambitieus te noemen, met grootse uitbreidingsplannen die echter wel vaak bij plannen blijven, vanwege allerlei praktische bezwaren. Onder de streep is er dus maar weinig veranderd in het dorp onder zijn leiding en gaat alles z'n gangetje.

Hij is een goede prater en kan erg charmant, onderhoudend en geestig zijn, maar ook wat opvliegend en kritiek op zijn beleid kan hij maar moeilijk hebben.

Gespeeld door: Gavin Treep

Sophia "Sofie" Coender

Familie: -

Beroep: Non / Zuster

Bekende achtergrond: Zuster Sophia vertoeft al een tijd in Dead Fox Junction. In het klooster is ze opgeleid tot zuster, waarna ze de wereld is ingetrokken, op zoek naar een plek waar ze nuttig kon zijn. Deze heeft ze in Dead Fox gevonden. Sophia verteld niet graag over haar tijd voor het klooster. Waarscheinlijk heeft dit te maken met het feit dat ze een wees is. Als zuster werpt Sophia zich ook op als vertrouwens persoon voor veel vrouwen in het dorp. Alles wat in vertrouwen is verteld, zal ze nooit doorvertellen.

Gespeeld door: Tineke Bolleman

Thijs Brandtz

Familie: -

Beroep: Mijneigenaar en bankier

Bekende achtergrond: Gedistingeerd grijs, zo noemt hij het zelf. Maar eigenlijk is hij een al wat oudere man (begin 50?), die zelfs nog in de burgeroorlog heeft gevochten. Zelfs nu is hij nog trots op zijn overwinningen. Hij doet zich voor als een gentleman en zal altijd proberen om netjes en correct te zijn.

De mijn is een van de belangrijkste redenen geweest om Dead Fox Junction hier te vestigen. Hij laat goed zien, dat hij eigenaar is van de mijn en dus geld heeft. Hij schaart zich dan ook graag tot de elite. Tevens heeft hij een bank opgezet, met tot doel het verzamelen van het goud en de verzending naar de zuiderlijke staten. Tevens kunnen bewoners gebruik maken van de bank om hun centjes te storten en eventueel een lening te verkrijgen.

Gespeeld door: Boudewijn D.

Tirza Poort

Tirza (mevrouw) Poort

Familie: Tirza's grootouders kwamen uit Ierland naar het nieuwe land om hun geluk aldaar te beproeven, zij vonden het goud en daarmee hun geluk. Een van hun kinderen was de moeder van Tirza, zij vond haar eigen weg en haar eigen man. Weg van haar ouders, in Dead Fox Junction. Aldaar bekeerde zij tot het protestantse geloof waarmee beide ouders zeer verfent aanhanger van het geloof werden. Op een respectabele leeftijd van 54 jaar stierf Tirza's vader een vredig graf, een korte tijd later stierf ook haar moeder op een leeftijd van 51.

Heden ten dage gelukkig getrouwd met David Poort.

Beroep: Dominee's vrouw

Bekende achtergrond: Gezien het vruchtbare geloof van Tirza's ouders was het niet onfortuinlijk dat toen Tirza op een huwbare leeftijd kwam, de dominee's zoon nog opzoek was naar een vrouw. Aldaar geschiedde het huwelijk.

Tirza richt zich als dominee's vrouw zo veel mogelijk op de inwoners van het dorp. Aan theeclubjes, breiclubjes en natuurlijk haar eigen bijbelclubje spendeert ze haar meeste tijd. Altijd heeft ze voor iedereen een vriendelijk woord of een goed advies klaar. Waar hulp nodig is, is Tirza te vinden.

Gespeeld door: Jantien E.

Tom van Oldeveldt

Tom van Oldeveldt

Familie: Laura van Oldeveldt (zusje)

Beroep: Drankstoker

Bekende achtergrond: Tom van Oldeveldt is sinds een jaar of 5 samen met zijn zusje Laura in Dead Fox Junction komen wonen. Hij woont in een klein onderkomen waar hij de Van Oldeveldt whiskey stookt.

Regelmatig verzorgt Tom proeverijen, waarbij hij zijn nieuwste dranken door het dorp laat proeven (in kleine hoeveelheden natuurlijk, want het moet wel leuk blijven).

Tom is verder altijd wel te vinden in de bar, waar hij zelf ook graag een drankje drinkt of een spelletje speelt.

Gespeeld door: Ork de Rooij

Troy West

Troy West

Familie: Max West, vader (overleden)

Beroep: Begrafenisondernemer

Bekende achtergrond: - Troy (32) is op zijn vierde met zijn vader Max aangekomen in Dead Fox Junction. Zijn vader was toen al begrafenisondernemer, en na zijn dood (nu alweer 12 jaar geleden) heeft Troy de zaak van hem overgenomen. Dat doet hij met een grote bevlogenheid en veel oog voor detail; de lokale grap dat in Dead Fox Junction de doden het beste af zijn is mede gebaseerd op Troy's ijver.

Sommigen vinden dat hij daar wat te ver in gaat, onder meer doordat hij ook doden consistent netjes met 'u' blijft aanspreken. Zelf vindt hij dat de normaalste zaak van de wereld. In zijn woorden: "Dat iemand dood is, is nog geen reden om hem slecht te behandelen."

Verder is Troy een rustige maar wat eigenaardige man, met een vreemd gevoel voor humor dat soms alleen hij lijkt te begrijpen. Dat heeft over de jaren heen verscheidene genante situaties opgeleverd, en zelfs enkele ruzies tot gevolg gehad. Om dat te vermijden, houdt Troy zich nu liever wat op de achtergrond. Hij is wel een bijzonder vroom mens, en gaat trouw naar de kerk.

Gespeeld door: Mark W.

Willem Mandenmaeker

Familie: Dochter Isabel Wynona Mandemaeker-

Beroep: Trapper

Bekende achtergrond: Willem is vrijwel een van de eerste inwoners van Dead Fox Junction, daar hij altijd voor de kolonisten uit reist, en telkens opnieuw de beschaving opzet.

Hij is een trapper, en zorgt dus voor huiden, vlees en ongedierte bestrijding. Vooral als dat laatste komt hij bij vele mensen langs. Het vlees wat hij verkoopt doet hij via Berend, en heeft daar een redelijk goede vriendschap mee.

Willem is altijd wel vriendelijk, alhoewel zijn gedrag soms vreemd is, inheems, wat haaks staat op zijn protestante sobere houding. Hij is dan ook geheelonthouder, en 'predikt' het simpele leven.

Zijn licht in zijn leven is zijn dochter, die hij in een vlaag van verstandsverbijstering Isabel heeft genoemd. De naam Wynona komt van haar moeder, die zo'n 6 jaar na de geboorte van Isabel is gestorven. Willem heeft alles over voor zijn dochter. Vroeger moest je dan ook uitkijken als je wat te gretig naar zijn dochter keek, dit kon je makkelijk een gespleten bovenlip bezorgen. Inmiddels is Isabel 'veilig getrouwd'.

Gespeeld door: Therry Tennant

Willem Vromen

Familie: -

Beroep: Fotograaf

Bekende achtergrond: -

Gespeeld door: Rene van den Berg

De overledenen

Uiteraard heeft zelfs een dorpje als Dead Fox Junction een kerkhof. Hieronder een lijst mensen die daar reeds liggen.

Gerrit Thomassen, schoolmeester. Overleden aan hartproblemen. Vader van Elisabeth Tadema.

Otto Tadema, meubelmaker. Overleden door een bedrijfsongeval. Man van Elisabeth Tadema.

Johan Erve, boer. Overleden aan een darmziekte. Man van Natalie Erve.

Ellen Oudebergen, huisvrouw. Overleden in het kraambed. Moeder van Gerard en Hedwig Oudebergen.

Willibrord Oudebergen, pastoor. Omgekomen bij een brand in de kerk. Vader van Gerard en Hedwig Oudebergen.

Nadine en Mitch El Vaquero, ranch eigenaren. Nadine overleed van ouderdom, Mitch door een brand in de Buckaroo ranch. Grootouders van Johnny El Vaquero.

Jos en Mirta El Vaquero, ranch eigenaren. Slachtoffers van de brand in de Buckaroo Ranch. Ouders van Johnny El Vaquero.

Johanna Jensen, huisvrouw. Overleden aan longontsteking. Moeder van Marc Jensen.

Annie Lager, schoonmaakster in de saloon. Moeder van Raymunda Lager.

Trudie van der Molen, huisvrouw. Overleden aan longontsteking. Moeder van Josefien van der Molen.

Klaas Richter, sheriff. Neergeschoten door een bandiet.

Mary "Rooie Mary" Welbewogen, hoerenmadam. Overleden in haar slaap.

Roos en Peter Schoonwoud, schoonmaakster/oppas en dagloner. Overleden aan buikloop. Ouders van Jack Schoonwoud.

Max West, doodgraver. Vader van Troy West.

Jan en Frieda Horst, ouders van Emma Groot. Overleden aan Spaanse griep.

Boudewijn en Bertha Varkenspoot, schoolmeester en huisvrouw. Boudewijn overleed aan een ziekte, Bertha in het kraambed. Ouders van Berend Varkenspoot.